Donatie OOG (Oog Onderzoek Genootschap) aan REPEAT studie Amsterdam UMC

Donatie OOG (Oog Onderzoek Genootschap) aan REPEAT studie Amsterdam UMC

1 september 2024

Het bestuur van Amsterdam UMC Foundation heeft op advies van de Raad van Advies van OOG een donatie van 315.562,- euro toegekend aan de REPEAT studie, een baanbrekend onderzoek naar de impact van retinitis pigmentosa (RP) en de effectiviteit van gentherapie. Dit onderzoek, onder leiding van prof. dr. Camiel Boon, heeft als doel om de betrouwbaarheid van verschillende oog onderzoeken bij patiënten met RP te testen en te verbeteren. 

De REPEAT studie is cruciaal om aan te tonen of een behandeling echt werkt en zal het fundament vormen voor toekomstige onderzoeken naar behandelingen voor RP. Het onderzoek richt zich op het bepalen van de test-hertest variatie van verschillende soorten oogonderzoeken, waaronder visusmetingen en microperimetrie, die zelfs een daling kunnen vaststellen voordat de patiënt het opmerkt. Daarnaast wordt er gekeken naar de ervaringen van patiënten met RP door middel van de MRDQ vragenlijst, die zich richt op situaties uit het dagelijks leven. 

De donatie van OOG zal worden besteed aan arts-onderzoeker, drs. Y. El Allali, die gedurende vier jaar fulltime aan dit onderzoek zal werken in het Amsterdam UMC. De studie loopt van 1 september 2024 tot 31 augustus 2028 en zal een belangrijke wereldwijde impact hebben op de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor RP. 

arrow_upward